Obesitasmiddelen

Obesitasmiddelen zijn  geneesmiddelen die bij zwaarlijvigheid of obesitas voorgeschreven kunnen worden. De Body Mass Index of BMI is het gewicht (uitgedrukt in kg), gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte (uitgedrukt in meter). Deze BMI wordt vaak gebruikt om de mate van overgewicht te schetsen. We spreken van overgewicht bij een BMI van 25 à 29,9 kg/m 2. Obesitas geeft een BMI van 30 à 39,9 kg/m 2 en onder morbide obesitas verstaan we een BMI van 40 kg/m 2 of meer.

Er bestaan enkele middelen op de markt:

*Orlistat vermindert de opname van vetten ter hoogte van de darmen zodanig dat ongeveer 30% van de hoeveelheid ingenomen vet wordt uitgescheiden via de stoelgang. De belangrijkste ongewenste effecten van orlistat zijn vettig verlies uit de aars, winderigheid, diarree en te vette, plakkerige stoelgang . Orlistat vermindert de opname van vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) en β-caroteen. Indien vitaminesupplementen worden voorgeschreven, moeten ze minstens twee uur na de inname van orlistat, of bij het slapengaan worden genomen. Orlistat wordt meestal voorgeschreven indien er naast obesitas ook nog andere risicofactoren zoals diabetes (suikerziekte) of hart- en vaataandoeningen voorkomen. Er bestaat ook een dosering die zonder voorschrift kan verkregen worden. Nochtans moet men aan bepaalde voorwaarden voldoen.
*Sibutramine is verwant met de amfetamines en veroorzaakt een verzadigingsgevoel. Daarnaast beïnvloedt Sibutramine de hoeveelheid energie die je stofwisseling verbruikt. Het komt erop neer dat je basis-energieverbruik tijdens het afvallen niet lager wordt, waardoor je lichaam evenveel energie blijft verbranden. Sibutramine heeft ook een gunstig effect op de concentraties van bloedvetten (cholesterol) en bloedsuikerspiegels (glucose).  De meest voorkomende nevenwerkingen zijn obstipatie (verstopping van de darmen), droge mond en slapeloosheid. Sibutramine kan de bloeddruk en het hartritme doen stijgen. Sibutramine wordt voornamelijk voorgeschreven indien er naast obesitas nog andere risicofactoren zoals diabetes of hart- en vaataandoeningen voorkomen.
Sinds januari 2010  is Sibutramine niet meer beschikbaar op de Belgische markt. De voordelen van dit produkt wegen niet op tegen mogelijke risico's voor hart en vaten.

*Rimonabant vermindert het hunkeren naar meer eten. Rimonabant werkt in op het endocannabinoidsysteem, dit is een systeem dat de energiebalans, het glucose- en vetmetabolisme en het lichaamsgewicht beïnvloedt. Het blokkeren van bepaalde ontvangers of receptoren in de hersenen zal  resulteren in een gevoel dat je ervaart als je vol zit bij normaal eten. Rimonabant verbetert  de middelomtrek, het gewicht en de suiker- en vethuishouding. Dit geneesmiddel wordt meestal enkel voorgeschreven indien er andere risicofactoren dan obesitas voorkomen, zoals bijvoorbeeld diabetes  of verstoring van het vetmetabolisme.