Darmkanker

Darmkanker

Darmkanker ontstaat in de darm zelf. Bij verdere groei dringt het weefsel door de darmwand heen, zodat ook omliggend weefsel wordt aangetast. Losse kankercellen kunnen uitzaaien. Bij bloed of slijm in de ontlasting raadpleeg je best meteen je arts.

Specifieke vragen?
Wat is darmkanker?

Darmkanker is een gezwel dat ontstaat in het slijmvlies waarmee de dikke darm of de endeldarm is bekleed. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm. In dit slijmvlies kunnen verdikkingen ontstaan, poliepen genoemd. Dit gebeurt bij veel mensen. Meestal kunnen deze poliepen geen kwaad omdat ze goedaardig zijn, maar poliepen kunnen kwaadaardig worden en uitgroeien tot een kankergezwel. Het is niet duidelijk waarom dat bij de één wel en de ander niet gebeurt.

Darmkanker ontstaat eerst binnen de darm. Bij verdere groei dringt het weefsel door de darmwand heen, zodat ook omliggend weefsel wordt aangetast. Losse kankercellen kunnen zich gaan uitzaaien. Darmkanker zaait zich doorgaans eerst uit naar de lymfeklieren die aan de buitenzijde rondom de darm liggen. Ook weefsel en organen die tegen de darm aan liggen kunnen aangetast worden. Later kunnen er via de bloedvaten uitzaaiingen zijn naar andere organen verder weg van het gezwel, zoals de lever en de longen.
Met darmkanker wordt doorgaans kanker bedoeld die in de dikke darm of de endeldarm ontstaat. Kanker kan ook ontstaan in de dunne darm, al is dat heel zeldzaam.

De klachten zijn afhankelijk van de plaats van het kankergezwel.

Mogelijke klachten zijn:

  • Buikpijn, krampen, gevoelige plek op de buik
  • Verandering in ontlastingspatroon.
  • Bloed, slijm in de ontlasting
  • Bloedarmoede (vermoeidheid, duizeligheid)
  • Gewichtsverlies

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën